Направите прилог од овог ЗДРАВОГ поврћа (ФОТО)
Већина деце не воли боранију, али можда није била спремљена на прави начин.
![noranija1.jpg](/cache/images/c/b/b/2/a/cbb2a24877130e0102def9cc63d0b00d7ba914f3.jpg)
Да би се од бораније направио укусан прилог ово поврће мора да буде свеже. Да ли је боранија млада проверава се лако: откине се врх и повуче, па ако се појави конац - боранија је стара.
Прочитаје још: Не знате шта ћете за ручак? Ево предлога - брзи ЗЕЛЕНИ РИЖОТО
![](/gallery/storage/2020_06/07/bora.jpg)
Састојци:
- 1/2 килограма бораније
- 1 црни лук
- 1 црвена паприка
- 1 шаргарепа
- 1 парадајз
- чен белог лука
- кашика павлаке
- со, бибер
Припрема:
Боранија се опере и очисти тако што се исеку крајеви, затим пресече по дужини, па на три дела. Исече се црни лук на коцкице. Шаргарепа се очисти и исече на коцкице. Паприка се, такође, опере и очисти од семенки и исече на коцкице. Парадајз се ољушти исече на ситне комадиће.
![](/gallery/storage/2020_06/07/bor.jpg)
Поврће се сецка на коцкице и динста заједно са боранијом.
Црни лук се издинста заједно са паприком и шаргарепом. Дода се ситно исецкан бели лук. Када све омекша, у шерпу се убаци боранија и поклопи. Боранија ће временом изгубити волумен и пустити воду, али је треба повремено промешати да не загори.
Када вода испари дода се исецкани парадајз, а онда се и зачини. Боранија се кува око пола сата, осим у случајевима када је стара.
Прочитајте још: Ако имате ЈАБУКУ и ЈАЈЕ, направите посластицу за ПЕТ минута! (ФОТО)
Укус бораније ће бити још бољи ако се, на крају, дода кашика павлаке. Може да се једе као прилог месу, али и уз салату. Овако спремљена боранија је укусна и хладна.