Да ли знате да се у четкама и на чешљевима за косу налази преко 3.500 БАКТЕРИЈА?
Прочитајте колико често треба прати четку за косу!
Научници са универзитета Аризона дошли су до шокантног сазнања да у четкама и чешљевима има више од 3.500 бактерија, које се размножавају “захваљујући” мртвим ћелијама коже и осталим производима за његу косе.
Прочитајте још: Бацате браон банане и љуте ротквице? Ево решења за ова и још два проблема
Стручњаци саветују да најмање трипут недељно из чешља или четке треба да одстранимо длаке. Једном седмично или бар на 15 дана оперите их у води са мало шампона. Ако имате дугачку косу, чините то и чешће. У топлу воду сипајте неколико капи благог шампона за косу и у то натопите четку или чешаљ како бисте скинули нагомилану масноћу и дубински их очистили.
Јагоде
Јагоде потопите у сирће, па осушите.
Иако се јагоде брзо кваре, трајање може да им се продужи, а укус и мирис сачувају. Како? У великој чинији помешајте 500 мл воде и 100 мл сирћета, па у раствор нежно спустите јагоде на неколико минута. Сирће им неће нашкодити, а са њихове површине отклониће споре плесни и бактерије, због којих брзо и труле. Битно је да на јагодама неће остати укус сирћета.
Након “купања” у овом раствору, ставите их на папирну салвету. Што се боље осуше, то ће дуже трајати у фрижидеру. Спакујте их у кутију претходно обложену папирном салветом, која ће упити преосталу влагу.
Прочитиајте још: Мучи вас надимање, непријатан ЗАДАХ и често ШТУЦАТЕ - ево једноставног ЛЕКА
На овај начин јагоде остају свеже данима. Саветује се и да им оставите петељке, јер оне спречавају труљење. Ипак, повремено погледајте да ли је нека јагода почела да се квари. Ако јесте, избаците је да не би контаминирала друге.