Изненадите укућане за недељни ручак: Морски плодови на СРПСКИ начин (Фото)
Рижото од морских плодова? Зашто да не,с према се брзо и лако!
Свежи или смрзнути морски плодови се све чешће могу купити веома повољно у супермаркетима. Постоји безброј начина да се спреме, а рижото са гамборима је један од најједноставнијих.
Прочитајте још: Не бацајте пире, за ПЕТ минута направите ново УКУСНО јело
Састојци:
- 250 грама гамбора
- 1/2 конзерве пелата
- главица црног лука
- 1/2 црвене паприке
- неколико чери парадајза
- 2 чена белог лука
- зачини
- шоља пиринча
- неколико листића босиљка
Припрема:
Гамбори морају да се отопе и оцеде. Црни лук се исече, црвена паприка се исецка на коцкице и мало се пропрже на уљу, па се додају ситно исечен бели лук и оцеђени гамбори.
Када гамбори промене боју додају се зачини и неколико кашика пелата. према жељи може да се дода и неколико чери парадајза, осечених на четвртине или,чак, цели. Пелат мора да проври и крча се најмање пет минута.
Пиринач се пре кувања увек остави у води и брже ће бити готов.
За то време се пиринач опере и остави у води да мало одстоји, јер ће тако брже бити готов. Пиринач се скува, али не сме да се прекува. Када је готов, пиринач се оцеди и дода гамборима. Када се све лепо измеша и сједини - рижото је готов.
Рижото може да се украси листићима босиљка и поспе наренданим пармезаном.
Прочитајте још: Један коморач, а две салате: Једноставна, а здрава храна уз коју губите килограме
Рижото може да се направи и са козицама. Шкампи се разликују од козица по величини и боји. Шкампи су наранџасто-ружичсте боје, имају кљешта и чвршћу љуску.
Козице су рачићи без кљешта, имају мекшу љуску, светлије су и мање по величини. Брже се спремају од шкампа и могу да их замене у већини јела.