Како угасити "ватру" након љуте паприке и како да вам помфрит буде хрскав? Откривамо вам ТАЈНЕ
За припрему помфрита потребни су вам само кромпир, уље и со, а да ли знате у чему је тајна његовог савршеног хрскавог укуса?
За почетак треба одабрати одговарајућу сорту кромпира, златни, односно жути јер ће се бели брзо осушити. Пре него што га ставите у дубоку и широку посуду, коју сте допола напунили уљем, кромпир треба да буде мокар како би се постигла неодољива хрскавост.
Прочитајте још: Немате вагу у кухињи? Нема проблема, постоји други начин да измерите шта желите
Док се пече, мешајте га на неколико минута (првих 20 минута). Када почне да плива у уљу, по површини, значи да је скоро готово. Чим добије златно смеђу боју, извадите помфрит из уља и ставите га у тањир који сте обложили папирним убрусом како би упио вишак масноће.
Ватра у устима
Особе које једу љуту храну живе дуже, показало је једно истраживање, али као угасити “ватру” у устима када претерате са конзумирањем љутих паприка? Кривац за то је капсаицин, састојак љутих папричица који је изузетно здрав, али понекад и неподношљив.
Млеко, сир и мед помажу, а кромпир, хлеб и пиринач одмажу.
Љутину може да ублажи чаша хладног млека или поједите парче сира. Овај непријатан осећај биће неутралисан и уколико у устима промућкате уље (једна кашика), а затим га испљунете. Помажу и мед, путер од кикирикија, лимун и парадајз. С друге стране, пиринач, хлеб и кромпир неће “угасити” љутину, али ће спречити да тај осећај буде јачи.
Суве палачинке
Ако би палачинке остале меке чак и када се охладе, примените једноставан трик: никада немојте да стављате цела јаја у смесу за њихову припрему. Шта то значи?
Прочитајте још: Када прочитате шта се налази на дасци за сечење и варјачи, одмах ћете их бацити
Када сједињујете састојке за палачинке, одвојите жуманца од беланаца. Направите смесу за палачинке уобичајено, али без жуманаца, а беланца умутите у снег (ни мек ни чврст), па га накнадно умешајте у смесу уз помоћ жице. Тако ћете добити пенасту структуру, а палачинке ће бити меке чак и ако их оставите за касније што, искрено, сумњамо да ће се догодити.