· · Komentara: 0
EMOTIVNO

Svoju poslednju predstavu odigrao je u bolovima: 35 godina od smrti legendarnog Zorana Radmilovića (FOTO)

Danas se naršava tri i po decenije od smrti legendarnog glumca

1595339179_zoran-radmilovic.jpg
Foto: YouTube printscreen / Hocevar Ivan

Zoran Radmilović preminuo je u 52. godini 21. jula 1985. godine nakon borbe sa opakom bolesti. Samo nešto više od mesec dana pred smrt u bolovima, odigrao je svoju poslednju predstavu "Radovan treći", po kojoj je dobio i titulu kralja humora i improvizacije.

Pročitajte još: Ove detalje niste znali o princezi Dajani - svake nedelje je radila ISTU STVAR

Kompanija Novosti je 1988. godine ustanovila Nagradu "Zoran Radmilović" koju dodeljuje na Sterijinom pozorju. Dana 21.07.2010. u organizaciji "Ateljea 212", postavljena je i spomen ploča u Mileševskoj ulici na Vračaru.

Zoran Radmilović, rođen je 11. maja 1933. godine. Po očevoj želji upisao je Pravni fakultet, ali je nakon dve godine napustio. Potom je studirao na Arhitektonskom koji takođe napušta, a ubrzo upisuje Filološki fakultet, odsek engleski jezik. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

:::: "Sreo sam se s njom! SMRĆU! Noćas je umro mladić iz susedne sobe. Kriju od nas. Saznao sam, takođe, da je i moj sused vizavi, najskoriji kandidat. Rak. Ne sluti. Danas je prvi put posle toliko vremena živnuo, počeo da govori, čak se i smejao! Lekari oko njega igraju svoju večitu igru. Veliki su glumci, zaista. Obični, ravnodušni, svakodnevni, zadovoljni njegovim stanjem, šaljivi. On im, naravno, sve veruje! O, živote! O, čoveče, koliko voliš taj život kakav god da je, da li bi se iko usudio da ti ga ospori? Ko bi smeo da ti kaže da ga je ostalo još sasvim malo? Nadaj se, čoveče! Drži se rukama, zubima za taj usrani život, bedna kukavico! Podrazumevam i sebe. I tako eto, gospođa Smrt, tobož nezainteresovana, udubljena u svoje misli, šeta našim hodnikom! Mi se, takođe, pravimo da je ne prepoznajemo, češemo se o nju, jedemo za istim stolom, gledamo preko njene glave, zauzeti kada naiđe. A sve činimo zbog nje i za nju. Ona je spiritus movens svega što činimo, govorimo, osećamo... Ona, svesna sebe i nas, pušta nas cinično, grčevito. Sačekaće, ne žuri, nikuda. Osmehuje se na naše: tada i tada ću kući, teško joj to ponekad pada. O ljudi, sve je tako smešno... Teško mi je što nisam sa porodicom. Volim ih. Kakav je to osećaj, Gospode, kakav je veliki, divan, jedinstveni osećaj! Dina mi uvek donese ruže. One su uvek na mom stolu. Dina dolazi svaki drugi dan. Živim od -svakog drugog- do svakog drugog dana! Počeli su vetrovi i kiša! Nešto se, ipak, menja!" . . #zoranradmilovic #zokiradmilovic #glumac #komicar #humor #komedija #kraljibi #zoranradmilović #kralj #legenda #zaječar #zajecar #legenda #jugoslavija #radovanIII

A post shared by Zoran Radmilović (@zoran.radmilovic.glumac) on

Uporedo je oprobao glumačke mogućnostu u KUD „Ivo Lola Ribar“. Tada odlučuje da napusti studije engleskog jezika i posvećuje se glumi. Na nagovor glavne glumice, koja mu je bila simpatija sa kojom je bio partner u kulturnom umetničkom društvu upisuje i postupno apsolvira glumu na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju, te započeo karijeru u Beogradskom dramskom pozorištu, u kome je igrao u manje značajnim predstavama. Diplomirao je 1963. godine po povratku iz vojske.

Tokom svoje filmske i pozorišne karijere, ali u TV serijama igrao je glavne ili zapažene uloge u filmovima poput "Maratonci trče počasni krug", "Majstori, majstori", "Majstorska radionica", "Radovan treći" i "Kralj Ibi".

Pročitajte još: Zbog OVOGA su Seka Sabljić i Bora Todorović bili u svađi 30 godina (VIDEO)

Svoju poslednju 299. predstavu "Radovan treći" je održao 9. juna 1985. godine uz velike bolove, ali opet uz njegovu veliku želju predstava je odigrana do kraja. Samo tri dana kasnije prebačen je u bolnicu iz koje se nije vratio. Preminuo je 21. jula 1985. godine u 52. godini života na Prvoj hirurškoj klinici od problema sa digestivnim traktom. Kremiran je, a njegova urna se nalazi u Aleji zaslužnih građana na Novom Groblju u Beogradu.

Bio je oženjen glumicom Dinom Rutić. Inspirisana njime, njegova ćerka Ana Radmilović je napisala dve knjige — „Zalažem se za laž“  i „Kad je svet imao brkove“.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.