· · Komentara: 0
Oprez

Da biste bezbedno stigli na letovanje autom poštujte TRI ZLATNA PRAVILA (VIDEO)

Naravno, obavezno je i strogo poštovanje svih saobraćajnih propisa

1594391767_tri-sekunde-N.jpg
Foto:"Depozit"

Veliki broj srpskih turista na letovanje, bilo na neku primorsku destinaciju ili planinu, odlazi kolima. Najčešće su to Grčka, Crna Gora, Hrvatska...

Iako je sada "zatišje" izazvano korona virusom, svi verujemo da će već za desetak dana, ova pošast početi da slabi i da ćemo se uputiti ka željenim destinacijama.

Nažalost svedoci smo punih stubaca crne hronike, a poznato je da su ovi letnji meseci i najopasniji i da najviše saobraćajnih udesa ima baš na putnim pravcima prema moru i nazad.

Foto:"Depozit"

Preporuka stručnjaka za saobraćajnu bezbednost, a ona je rezultat višegodišnjih istraživanja i traženja rešenja, brojnih nadležnih institucija počevši od Agencije za bezbednost saobraćaja, nadležnih ministarstava, JP Putevi Srbije (svi oni aktivno svako na svoj način apeluje na vozače, daje savete) je da se ispoštuje tri zlatna pravila, koja donosimo u nastavku teksta:

Prvo se odnosi na automobil. Na put krenite samo sa potpuno ispravnim vozilom. Prekontrolišite ga, ako ne kod majstora, onda bar sami. Ono najosnovnije: kočnice, upravljivost, svetla, brisače, ulje u kočnicama, motoru, hladnjaku...Točkove, gume, rezervni točak...

Pročitajte još: Ovo je novo vozilo američke vojske!

Drugo pravilo se odnosi na vas. Krenite na put samo ispavani, odmorni, koncentrisani. Pravite češće pauze, bar 15 minuta na svakih sat, sat i po. Pijte dovoljno tečnosti. Najbolje običnu, rashlađenu vodu, izbegavajte gaziranu, alkohol zaboravite baš kao i veštačke sokove.

Posle više sati napravite i duži odmor. Razgibajte se. Opustite. Pojedite nešto lagano, voće.

Treće pravilo je toliko bitno da su JP Putevi Srbije snimile i film - to su "tri sekunde" koje život znače. Dakle, ne samo da je neophodno da poštujete saobraćajne propise, da vozite dozvoljenom brzinom, već je kljućna stvar da držite pravilno rastojanje. E to su te tri sekunde.

Jer , pri brzini od 130 km na čas, ako vozilo ispred vas, iz ko zna kog razloga naglo zakoči, ako nemate dovoljno rastojanje koje vam daje dovoljno vremena da reagujete (potrebna je u proseku jedna sekunda da noga pritisne papučicu kačnice u trenutku kada "dobije komandu"), pa dodajte tome i vreme potrebno da se automobil zasutavi (zaustavni put svakog vozila se razlikuje i zavuisi od brzine, mase, kvaliteta kočnica, pneumatika, podloge) centrimetri, desetinke sekunde mogu da dele život od smrti!

Foto:"Depozit"

Zamislite samo da ispred vas ide vozilo koje se pri istoj brzini što zbog boljih kočnica, što zbog bolje reakcije vozača, novih guma, zaustavlja za 65 metara. A vaše vozilo pri istoj brzini staje za 90 metara?

E da ne biste o tome tako razmišljali držite najmanje rastojanje, naročito na auto putu od tri sekunde!

Bolji automobili na komadnoj tabli pokazuju ovo vreme. Stariji tu opciju nemaju, ali nije teško da samo pravilno procenite potrebno odstojanje, te tri sekunde.

Pročitajte još;OBJAVLJEN SNIMAK: Otkriveni NEPOZNATI DETALJI iz proizvodnje automobila Vladimira Putina (VIDEO)

Kako?

Jednostavno. Kada vozilo ispred vas prođe pored nekog znaka, nekog drugog "markera"  jednostavno izbroje 21,22,23... I to je to. Ništa jednostavnije. Vremenom ćete steći rutinu da nesvesno održavate pravilno rastojanje.

Čuvajte i sebe i druge!

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.