· · Komentara: 0
BOŽANSKI NAPITAK

OVO JE NAJSTARIJI NAPITAK POZNAT ČOVEČANSTVU! Osećanje zadovoljstava koje izaziva učiniće da se osetite KAO BOGOVI

Korišćena još od pre 3500 godina, u vreme drevne južne i latinoameričke kulture, poput majanske i astečke, čokolada se tada nije koristila kao što se koristi danas.

1594375650_Depositphotos_1118981_s-2019.jpg
Foto: Depozit

Maje su pravile čokoladni napitak mešajući mrvljeno seme kakaa, vodu i ljute paprike, koji je korišćen uglavnom u religijskim ritualima, pa su ga nazivale „hranom bogova“. Važnost biljke kakaa u to doba je bila ogromna. Govorilo se da ima magijsku moć, pa su čak i zidovi njihovih palata oslikani kakao plodovima. Sve to čokoladu svrstava u najstariji napitak poznat čovečanstvu.

Pročitajte još: Svi smo bar jednom probali VASINU TORTU, a da li ste znali da se iza te poslastice krije NAJLEPŠA LJUBAVNA priča (VIDEO)

Istorija čokolade je duga i uzbudljiva

Foto: Depozit

Osim Maja, piće od čokolade koje su Asteci pripremali od kakaovog semena i vode zvalo se ‘ksokoati’, što znači ‘gorka voda’. Koliko je u to doba pridavana važnost zrnima kakaa, govori činjenica da je običan narod u doba Asteka ova zrna koristio kao novac. Prvobitno, čokolada uopšte nije bila zaslađena i češće je bila povezana sa pićem nego sa čvrstom materijom. Kada su se Španci i Portugalci doselili u Ameriku, tek onda se u čokoladu počela dodavati šećerna trska.

Pročitajte još: U 18. veku kolač FRANCUZA, danas omiljen kod SRBA. UKUSNO i spremno za 7 MINUTA

Foto: Depozit

Prvi Evropljani koji su pili čokoladu
Dodavanjem šećerne trske čokolada dobija sasvim novi ukus, a španski vojnici su prvi u Evropi počeli  pripremati čokoladu, dodavali su joj šećer i cimet, ali su je i dalje pripremali kao piće.

Magija čokoladnog napitka se brzo proširila „Starim kontinentom“, obuzimajući prvo vlastelu i plemiće, a potom i ceo svet.

Za proizvodnju prvih štangli čokolade zaslužan je bio Džozef Frej, koji je koristio specifičnu mešavinu kakaa i holandske verzije čokolade da napravi kalupe čvrstih štangli.

U savremenom dobu, čokolada koju poznajemo, pojavljuje se u mnoštvu oblika i ukusa: filovane, punjene, mešane sa voćem, žitaricama i brojni drugi oblici ovog slatkog zadovoljstva.

Danas postoji više od 600 različitih ukusa čokolade, ali daleko od toga da su sve identičnog kvaliteta. Kada birate čokoladu, obavezno pročitajte njen sastav i zemlju porekla.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.