· · Komentara: 0
ČUDO PRIRODE

DELFIN Džek pomagao brodovima da prođu Kukov tesnac, postao je zaštićen ZAKONOM, a danas KOLAJU PRIČE o njemu

Pilorus Džek je 24 godine pomagao brodovima da prođu opasan Kukov tesnac na Novom Zelancu.

1594193927_Delfin.jpg
Foto: Piksabej

Delfin dužine oko četiri metra bio je po svemu neobičan: za početak, to je bio Risov delfin, a ta vrsta nije nastanjivala vode oko Novog Zelanda, gde se Pilorus Džek pojavljivao. Drugo, i važnije - on je 24 godine pomagao brodovima da prođu opasan Kukov tesnac.

Pročitajte još: Decenijama su nas PRIPREMALI za KORONU, a ovaj MURAL je DOKAZ! (FOTO)

Prvi put je primećen 1888. godine, kada se pojavio pored jedrilice "Brindl", dok se brod približavao Francuskom prelazu. Kada su članovi posade videli delfina kako poskakuje gore-dole ispred broda, hteli su da ga ubiju, ali ih je kapetanova žena odvratila od toga.

Džek Foto: Treće oko
Hteli su da ga ubiju, ali ih je kapetanova žena sprečila.

Na njihovo zaprepašćenje, delfin je nastavio da vodi brod kroz uski kanal. I godinama nakon toga sigurno je navodio skoro svaki brod koji bi tuda prošao. Sa stenama i jakim strujama, područje je opasno za brodove, ali nije bilo brodoloma - sva dok je tu bio Džek da pomogne.

Džek u okeanu Foto: Treće oko
Posada je čekala sve dok se Džek ne pojavi da ih vodi kroz opasan tesnac.

Pilorus Džek navodio je brodove plivajući sa njima oko dvadesetak minuta. Ako posada ne bi ugledala delfina, često su čekali da se pojavi, pa - da krenu. Ubrzo je postao slavan u lokalnoj štampi, a prikazivan je i na razglednicama.

"Pingvinu" nije pomogao
Godine 1904. neko je sa broda "SS Pingvin" pokuša da ga ubije puškom. Uprkos tome, Pilorus Džek je nastavio da pomaže brodovima, a predanje kaže da je bio izuzet samo "SS Pingvin", koji je 1909. doživeo brodolom - upravo u Kukovom tesnacu.

Pročitajte još: RAZOTKRIVENO! Mit o 100. MAJMUNU objašnjava kako se ZNANJE širi PLANETOM

Nakon incidenta sa pucnjavom, donet je zakon kojim se štiti neobični delfin. Zaštićen je naređenjem Vlade Novog Zelanda, na osnovu Zakona o morskom ribarstvu 26. septembra 1904, i tim je postao prvo pojedinačno morsko stvorenje koje je zaštićeno zakonom na svetu.

Džek je prva životinja zaštićena zakonom.

Poslednji put je viđen u aprilu 1912. godine. Bilo je raznih glasina vezanih za njegov nestanak, uključujući strahove da su ga možda ubili norveški lovci na kitove. Navodno postoji i anonimno priznanje čoveka koji je pomogao ocu da ubije delfina nasukanog posle oluje, kada je shvatio da je bio u pitanju Džek - gorko se pokajao. Međutim, veća je verovatnoća da je delfin jednostavno umro, jer je  bio prilično star: glava mu je bila bela, a telo bledo, što su znaci starosti kod ovih stvorenja.

Pročitajte još: CEO SVET zna za fresku Belog anđela zbog JEDNOG DETALJA, a po njemu je nastala i MONA LIZA

Od 1989. godine Pilorus Džek je postao simbol "Interajlandera", trajektne linije koja prevozi preko Kukovog prolaza, i njegove slike su na svim brodovima u floti. Našao je mesto i u literaturi, Artur Rensom ga pominje kao pratioca brodova u romanu "Piter Dak" iz 1922. godine.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.