· · Komentara: 0
MAJKE I ĆERKE

Do PUBERTETA je sve super, a onda MAJKA "žanje šta je posejala"

Odnos između majke i ćerke je poseban i specifičan. Čvrst i neraskidiv. Pun topline i ljubavi. Majka je oslonac, uzor, autoritet, putokaz, rame za plakanje, drugarica za ceo život...

1594123522_Depositphotos_251784694_xl-2015.jpg
Foto: Piksabej

Psiholog Elena Kuzmanović kaže da je odnos između majke i ćerke jedan od najsnažnijih i najintimnijih, samim tim i najrizičniji, ukoliko nisu razvile dobru komunikaciju.

Pročitajte još: Postoje TRI ključne rečenice koje treba da kažete detetu da bi postalo GENIJE

Istraživanja su pokazala da ćerke koje su uspostavile dobru komunikaciju sa majkom imaju veće samopouzdanje i samopoštovanje, bolje se odnose prema sebi i prave kvalitetnije partnerske relacije.

Bliskost Foto: Depozit

Neretko se dešava da se odnosi između majke i ćerke naruše kada je dete u pubertetu. Šta dovodi do jaza među njima i kako je moguće ostvariti dobru komunikaciju u periodu koje je za dete vrlo osetljivo i specifično?

Pubertet je kritično doba kada se odnosi kvare.

- U prelaznom periodu između detinjstva i odraslog doba, polako postajemo sličniji našim roditeljima, u ovom slučaju majci, a pubertet karakteriše proces separacije i individuacije, gde ćerka želi da bude drugačija od majke i da se poštuje njena potreba za mišljenjem i izborima - kaže psiholog.

Najbolje drugarice
Ćerka može da bude prijatelj sa ljudima koji su približno njenih godina. NJoj je potrebna majka, a ne još jedna drugarica. Ukoliko majka smatra da joj je ćerka drugarica, jer joj priča intimne detalje iz života, posebno partnerskog,to je rušenje granica i davanju uloge detetu koja mu ne pripada - kaže psiholog.
Ćerka u pubertetu zbunjuje majku i treba strpljenje

Istovremeno, ćerki je potrebno da zadrži osećaj bliskosti sa majkom, ali uz jasnije granice, što majku nekada zbunjuje. U tom teškom periodu se obično "žanje ono što se posejalo ranije", pa je važno da se majka naoruža strpljenjem, da poštuje težinu njenih muka i želju da bude drugačija.

Pročitajte još: TRGNITE SE! Ako je majka NESREĆNA, deca će biti POPUT NJE!

Kao odrasla osoba, majka je emocionalno pripremljenija da se nosi sa teškom komunikacijom, promenama raspoloženja i burnim reakcijama ćerke, dok su adolescenti veoma zbunjeni onim šta im se dešava.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.