· · Komentara: 0
TRAVA

BEČ "zaposlio" 70 ovaca da KOSE travu, a na konkursu pobedile one koje su TOLERANTNE na STRES

Ekološke kosilice zimu provode u štali, a na proleće se ponovo kreću na posao. Ovce su veoma vredne i za pola godine pokose više od sedam hektara!

2019-05-08-cf2_4371-jpg.jpg
Foto: Eurokompr

Ne zagađuju okolinu i ne stvaraju buku, a Bečlijama se mnogo dopadaju. Izvođenje ovaca na ispašu je pilot-projekat Grada Beča i jedna od brojnih mera EU-projekta "LIFE DICCA". U okviru ovog projekta koji je započeo 2019. godine i koji će trajati pet godina radi se o razvoju mera da se Dunavsko ostrvo u Beču pripremi za izazove u vezi sa promenom klime.

Pročitajte još: Ne eksperimentišite sa egzotičnim biljkama, poslušajte savete starih SLOVENA i zasadite u VRTU ovih 9 koje će BUJATI

Nakon zimske pauze u štali, nedavno je na severni deo Dunavskog ostrva doneto 70 ovaca da "rade" kao prirodne kosilice.

- Drago mi je što možemo da nastavimo sa projektom na ostrvu vezano za sprovođenje mera protiv promene klime - kaže članica gradskog veća za ekologiju Uli Zima.

Projekat traje pet godina i ako pokaže uspešnim ovce će nastaviće sa radom.

Ovce kao "ekološke kosilice" ne zagađuju okolinu i ne stvaraju buku. U odnosu na prošlu godinu stado je povećano, ima dosta jagnjadi koji su na svet došli zimus. Na ostrvu se nalaze samo ženke svih generacija bovške pasmine. One su veoma otporne i tolerantne na stres, dobro podnose sušne predele i veliku vrućinu. Ovce nisu u vlasništvu Grada Beča već pripadaju preduzeću "WYKbio.pflanzen".

Pročitajte još: Na balkonu od pet kvadrata može da se dobije 10 kilograma POVRĆA

Životinje su ograđene i posle nedelju dana, mobilna ograda se pomera na druge delove ostrva. Tokom 2019. godine za skoro šest meseci ovce su "pokosile" površinu od 73.000 m2 tj. 7,3 ha.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.