· · Komentara: 0
BALKON

Leto pita: Gde su PETUNIJE? Još nije kasno da napravite svoj MALI RAJ

Još nije kasno da balkon pretvorite u svoj mali raj, a u tome će pomoći petunije.

1594706649_petunijaPixabej.jpg
Foto: Piksabej

Petunije se obično sade u maju, a cvetaju čitavo leto, čak do oktobra. Ni sada nije kasno da njima ukrasite balkon, terasu ili vrt.

Pročitajte još: OVIH 5 ljubičastih biljaka MORATE imati u vrtu: Privlače LEPTIRE, a teraju KOMARCE

Redovno zalivanje i veoma malo nege - u ovih nekoliko reči može se opisati sve što je potrebno petunijama. Međutim, da bi bile bujne čitavog leta potrebno je još nešto.

Rasad se kupuje u maju, a sada odrasle biljke.

Krenimo od početka. Rasad petunija kupuje se u maju i sadi u humusnu zemlju. Sada je kasno za to, pa je najbolje odmah kupiti posađene odrasle biljke. Ukoliko ih presađujete u svoje žardinjere odmah im dajte najplodiju zemlju koju možete da nabavite. Time ste završili sa prihranom.

U julu jednostavno kupite odrasle biljke Foto: A.M.

Petunije su prelep ukras prozorskih sanduka, ograda balkona, ali i u vrtu kao rundele oko drveća ili u kombinaciji sa drugim, visokim biljkama. Odlično podnose sunce i srpske vrućine. Gotovo da su jedne od retkih koje lepo napreduju na suncu koje danima peče.

Ukras u vrtu Foto: A. M.

Pročitajte još: Rasteruje KOMARCE, od nje se pravi SOK i lep je ukras vrta

Tokom velikih vrućina zalivaju se ujutru i uveče, a najbolje je kada je to voda bez krečnjaka. To znači da nekoliko flaša sa vodom treba napuniti i ostaviti otklopljene najmanje jedan dan.

Zalivaju se i ujutru i uveče, odstojalom vodom.

Da bi bujno cvetala potrebna joj je prihrana, pa ukoliko počinje da raste u visinu bez mnoštvo cvetova to je najbolji znak da je petunija "gladna". Običnoj e dovoljan zapušač tečnog đubriva u litar vode. Takođe, petunije će bolje cvetati ako redovno uklanjate precvetale cvetove.

Redovno zalivanje Foto: Piksabej
Zapušač tečnog đubriva i ukranjanje precvetalih cvetova i petunija će bujati.

Krajem leta mogu da postanu lepljive i time javljaju da im nedostaje gvožđe.Najbolje je nabrati koprive i ubaciti u vodu kojom će se petunije zaliti. Još jedan način je da se orežu - jednostavno skrate izdanci i tako pokuša da im se vrati snaga.

Pročitajte još: Volite HOSTE? Vole ih i puževi! Evo 5 načina BORBE protiv sluzavih napasti!

Na kraju leta sa petunija možete pokupiti seme. Prepoznaćete ga po suvim čaurama u koje će se pretvoriti čašica sa laticama ukoliko je redovno ne uklanjate. Ako ste petunije dobili od iskusnog baštovana i imaju manje, mirisne plavo-bele latice - sakupite seme. U susprotnom, reč je hibridu koji neće dati rod naredne godine.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.