· · Komentara: 0
OLEANDER

Tako je LEPO napredovao, a onda je PROPAO! To znači da ga niste ISPOŠTOVALI!

U naš dom obično stigne u koferu kao uspomena sa odmora na Mediteranu. Lijander, međutim, traži drugačiju negu od ostalog cveća.

1595238686_Lijander.jpg
Foto: Piksabej

Lako se prima, brzo raste, bujno cveta i posle nekoliko godina mu se grane polome, cvetove počne da odbacuje i, na kraju, propadne. Dakle, niste ga dobro negovali.

Pročitajte još: OVIH 5 ljubičastih biljaka MORATE imati u vrtu: Privlače LEPTIRE, a teraju KOMARCE

Oleandar je mediteranska biljka, a to znači: mnogo svetla, prohladna zima i redovno orezivanje.

Redovno ga orezujte
Mnogo svetla, prijatna zima i redovno orezivanje.

Mnogo voli sunce i može da podnese neverovatne vrućine. Voli vodu, ali ako zaboravite da ga zalijete - preživeće. Međutim, to znači da i zimi traži dosta sunca.

Zimu ne sme da provede na zatvorenom i toplom mestu. U srpskim uslovima oleandaru je potrebna zastakljena terasa sa mnogo svetla i hladnim temperaturama, ali bez mraza.

Toliko brzo raste da se brzo izobliči i slomi.

Ako ste ovaj uslov ispunili spremite se za orezivanje. Oleander toliko brzo raste da mora stalno da se orezuje. Čim prestane sa cvetanjem počinje orezivanje. Orezuje se neprestano, jer bez orezivanja biljka nema snage da cveta. Ako se ne uklanja višak grana one će se savijati i, na kraju, se polomiti.

Cvetaju samo mlade grane
Cvet daju samo nove grane, dakle orežite ga!

Zemlja mora da bude propusna, da se oko korena ne zadržava višak, ali ni da dugo trpi sušu. Odrasla biljka se presađuje na tri godine. Naravno, oleander koji se zapusti dostiže neverovatnu veličinu i teško ga je održavati bujnim.

Ukoliko oleandar ne cveta znači da nije orezan, jer cvet daju samo nove grane.

Pročitajte još: Od plastične CEDILJKE napravite prelepu SAKSIJU kakva ne može da se kupi! (VIDEO)

Razmnožavanje je jednostavno - kada se oreže grana se stavi u flašu sa vodom. Brzo će pustiti koren i može da se zasadi u zemlju.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.