· · Коментара: 0
ТЕХНОЛОШКИ КРИМИНАЛ

Као украден аутомобил или обијена кућа! Како ПРЕЖИВЕТИ хакерски напад

Психолошки утицај који оставља хакерски напад на особу којој су покрадени сви подаци на мрежи многим од нас је потпуна непознаница, обзиром да морате признати да ретко ко познаје особу која га је преживела

1594422578_sajber-kriminal.jpg
Фото: Pixabay

Проблем са хакерским нападима, када о њима само читамо или слушамо, не делују тако трауматично и опасно. Ипак, реалност је мало другачија тврде они који су се нашли у тој непријатној и готово безизлазној ситуацији.

Бес, љутња и немоћ су прва осећања која навиру жртвама технолошког криминала

Прочитајте још: НЕ НАСЕДАЈТЕ! Направите сами НЕОПХОДАН део за МОБИЛНИ (ВИДЕО)

Како би пробудио емпатију и потенцијално на тај начин подстакао људе да се више посвете сигурности на интернету, професор Марк Бутон, са једног од енглеских универзитета спровео је истраживање у коме су учествовале 52 особе, иначе жртве хакерских напада.

Прочитајте још: Ево како да ЗАТАМНИТЕ екран на Gmail апликацији

Закључак истраживања је да последице хакерских напада код особа имају идентичан утицај као и провале и пљачкања домова, крађа аутомобила или кад особу опљачкају на улици.

Криминал "на цени"
Технолошки криминал, посебно хакерски упади у системе персоналних рачунара чине око десет посто удела у свим криминалним активностима на свету. Најбитније, то је проблем са којим се могуће носити уз само мало више пажње, едукације и улагања.

Прочитајте још: Технолошка ПОБЕДА: Европол разбио мрежу за комуникацију коју су користиле ХИЉАДЕ КРИМИНАЛАЦА

- Застрашујуће је на много начина доживети хакерски напад. Жртва осећа тескобу, немоћ, тугу, љутњу, очај. Неке од особа остале су без свега што су стварале и по две године. Не мора то бити новац, то може бити докторски рад, то могу бити фотографије драгих особа, то може бити неки пројекат и све нестане у секунди као да никад није постојало. Тако нешто оставља трајну последицу  на ментално стање човека - наглашава аутор истраживања. 

Прочитајте још:  НАЈБОГАТИЈИ! Да је марио за новац, Тесла би када је умро имао ТАЧНО ОВОЛИКО НОВЦА НА РАЧУНУ! (ВИДЕО)

Од укупно 52 испитане особе, само њих четворо је успело уз помоћ надлежних институција да пронађе починитеље, а њих 48 никад није добило потребну сатисфакцију, правду или накнаду почињене материјалне штете.

Материјална штета

Прочитајте још: Како да сакријете да сте прочитали поруку на Viber, Facebook или WhatsApp?

Материјална штета коју су испитаници претрпели кретала се од две фунте до десет хиљада фунти. У једном случају је због последица напада испитаник остао укупно без 80.000 фунти, док је друга испитана особа остала без 40.000 фунти и 70 одсто муштерија које је имао кроз пословање.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.