· · Komentara: 0
TEHNOLOŠKI KRIMINAL

Kao ukraden automobil ili obijena kuća! Kako PREŽIVETI hakerski napad

Psihološki uticaj koji ostavlja hakerski napad na osobu kojoj su pokradeni svi podaci na mreži mnogim od nas je potpuna nepoznanica, obzirom da morate priznati da retko ko poznaje osobu koja ga je preživela

1594422578_sajber-kriminal.jpg
Foto: Pixabay

Problem sa hakerskim napadima, kada o njima samo čitamo ili slušamo, ne deluju tako traumatično i opasno. Ipak, realnost je malo drugačija tvrde oni koji su se našli u toj neprijatnoj i gotovo bezizlaznoj situaciji.

Bes, ljutnja i nemoć su prva osećanja koja naviru žrtvama tehnološkog kriminala

Pročitajte još: NE NASEDAJTE! Napravite sami NEOPHODAN deo za MOBILNI (VIDEO)

Kako bi probudio empatiju i potencijalno na taj način podstakao ljude da se više posvete sigurnosti na internetu, profesor Mark Buton, sa jednog od engleskih univerziteta sproveo je istraživanje u kome su učestvovale 52 osobe, inače žrtve hakerskih napada.

Pročitajte još: Evo kako da ZATAMNITE ekran na Gmail aplikaciji

Zaključak istraživanja je da posledice hakerskih napada kod osoba imaju identičan uticaj kao i provale i pljačkanja domova, krađa automobila ili kad osobu opljačkaju na ulici.

Kriminal "na ceni"
Tehnološki kriminal, posebno hakerski upadi u sisteme personalnih računara čine oko deset posto udela u svim kriminalnim aktivnostima na svetu. Najbitnije, to je problem sa kojim se moguće nositi uz samo malo više pažnje, edukacije i ulaganja.

Pročitajte još: Tehnološka POBEDA: Evropol razbio mrežu za komunikaciju koju su koristile HILJADE KRIMINALACA

- Zastrašujuće je na mnogo načina doživeti hakerski napad. Žrtva oseća teskobu, nemoć, tugu, ljutnju, očaj. Neke od osoba ostale su bez svega što su stvarale i po dve godine. Ne mora to biti novac, to može biti doktorski rad, to mogu biti fotografije dragih osoba, to može biti neki projekat i sve nestane u sekundi kao da nikad nije postojalo. Tako nešto ostavlja trajnu posledicu  na mentalno stanje čoveka - naglašava autor istraživanja. 

Pročitajte još:  NAJBOGATIJI! Da je mario za novac, Tesla bi kada je umro imao TAČNO OVOLIKO NOVCA NA RAČUNU! (VIDEO)

Od ukupno 52 ispitane osobe, samo njih četvoro je uspelo uz pomoć nadležnih institucija da pronađe počinitelje, a njih 48 nikad nije dobilo potrebnu satisfakciju, pravdu ili naknadu počinjene materijalne štete.

Materijalna šteta

Pročitajte još: Kako da sakrijete da ste pročitali poruku na Viber, Facebook ili WhatsApp?

Materijalna šteta koju su ispitanici pretrpeli kretala se od dve funte do deset hiljada funti. U jednom slučaju je zbog posledica napada ispitanik ostao ukupno bez 80.000 funti, dok je druga ispitana osoba ostala bez 40.000 funti i 70 odsto mušterija koje je imao kroz poslovanje.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.