· · Komentara: 0
SUVENIRI

Najpopularniji suvenir NA SVETU košta 117 dinara i kupio ga je svaki TURISTA, a da li ste znali da su izmišljeni zbog KOSMONAUTA?

Neki skupljaju tanjire, drugi šolje, a treći razglednice. Ipak, ne postoji čovek koji sa putovanja nije kući doneo ovaj suvenir.

Depositphotos_213391118_s-2019.jpg
Foto: Depozit

Mali i jeftin, a kada se pokloni lep je znak pažnje da je neko mislio na vas dok je putovao. Magnet je najčuveniji suvenir na svetu, košta u proseku jedan evro (117 dinara) i niko ne može ni da izračuna koliko ih je do sada, proizvedeno.

Pročitajte još: Gosti u hotelu prvo primete KUPATILO, ali im ono nije najvažnije - evo šta je u pitanju

Turisti i kada obećaju sebi da više neće kupovati magnete na svakom narednom putovanju "pokleknu", pa kupe novi. Ovaj najpopualrniji suvenir na svetu je nastao sasvim slučajno šezdesetih godina u Americi.

Da li je kič?
Mnogi smatraju da su plastični i gumeni magneti kič, a oni koji su ručno rađeni nisu. Ukoliko neki predmet znači osobi koja ga je dobila nije važno da li je  kič.

Grnčar Sem Hardkastl je napravio prvi magnet čija je namena bila da na frižideru čuva poruke, brojeve telefona i porodične slike. NJegov izum se pokazao fantastičnim u svemirskoj industriji i do 1992. godine njegova kompanija Ideaman je samo to i radila.

Čovek koji skuplja magnete naziva se memomagnetik

Devedesetih godina su se i ostali dosetili da bi turistički magneti bili jeftin, praktičan i odličan suvenir. Prvi turistički suveniri imali su cilindričan ili četvrtast oblik, a imali su sliku Ajfelove kule i crvenog dabl-dekera u Londonu. Oni se danas mogu kupiti onlajn i dostižu vrednost stotinu evra.

Foto: A.M.

Priča o magnetima Đavolje varoši iz 2010. godine, kada je ovaj lokalitet bio u trci za Sedam svetskih čuda prirode, prerastao je u urbanu legendu.

U Đavoljoj varoši su znali da su uspeli tek kada su kinezi napravili magnete!

- Kada mi je uznemireni kolega besno rekao da su se pojavili kineski magneti rekao sam mu da je to fantastično, jer Kinezi ne bi radili nešto što nije unosno i da je najbolji dokaz da smo uspeli - seća se Zlatko Veljović, direktor Prolom Banje koja brine o Đavoljoj varoši.

Pročitajte još: "Zaklali su kozu, seli smo oko vatre i više nismo oka sklopili": Nemanja se vratio sa putovanja u Etiopiju, a ovo je njegov doživljaj (FOTO)

Kolekcionar magneta se naziva "memomagnetik". Najveći kolekcionar je Luis Grinfarb iz Nevade koji je uspeo da sakupi više od 30.000 magneta. Dobar deo njegove kolekcije je izložen u muzeju Ginisove knjige rekorda.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.