· · Komentara: 0
VELIČANSTVENO

"Nije dobro najavljivati odlazak i - ne otići": Ovo su NAJLEPŠE CRKVE sveta, a jedna je SRPSKA

Neke građevine bukvalno ostavljaju ljude bez daha, a neke od najlepših na svetu su pravoslavne crkve.

Najlepše pravoslavne crkve su jedinstvene ne samo po izgledu, nego i činjenici da su i danas važni duhovni centri. Ujedno to su i velike turističke atrakcije, jedinstvene po arhitektonskom izgledu.

Lalibela Foto: YOutube/ screeenshot Amazin Places on Our Planet

Pročitajte još: Dragica je pronašla SEDAM najskrivenijih uglova SRBIJE na kojima se morate slikati (Foto)

Ukopana u zemlju

“Novi Jerusalim” nalazi se u pravoslavnoj Africi, u Etiopiji, u čuvenoj  Lalibeli. To je grupa od nekoliko isposnica i crkava koje je, prema legendi, izgradio sam Bog preko svog “namesnika” na zemlji Lalibele, potomka cara Solomona i kraljice od Sabe.

Lalibeli su prilikom gradnje pomagali anđeli.

NJemu su pomagali anđeli i uspeo je da za 24 godine sazida čitavu monašku naseobinu od 11 crkava, kapela, kripti, isposnica i tunela kojima su međusobno povezane crkve.

Uklesan u stenu Foto: Arhiva Novosti

Uklesan u stenu

Manastir Ostrog je posebno mesto hodočašća za pravoslavne ljude, a kažu da nije dobro najavljivati odlazak i - ne otići. Uklesan je u oštru liticu planine Ostroška greda na pdoručju Bjelopavlića. Sastoji se od Gornjeg i Donjeg manastira.

Uklesan je u oštru liticu.

Izgradio ga je na mestu udaljenih isposnica mitropolit Vasilije u 17. veku, čudotvorac, koji je tu i sahranjen.

Drvo koje traje

U Kareliji, na ostrvu Kiži u jezeru Onjega, nalazi se čuvena Preobraženjska crkva. Na ovom svetom mestu pod zaštitom države čuva se nekoliko dragocenih drvenih crkava. Hram Preobraženja Gospodnjeg je podigao Petar Veliki u čast Poltavske bitket 1714. godine, kada je, konačno, pobedio Šveđane.

Kiži Foto: Youtube/ screenshot Great Big Story
Petar Veliki je crkvom proslavio pobedu.

Crkva ima oblik osmougaonika, tri nivoa, dvadeset kupola na konstrukciji. Tamni zidovi su od borovog, a srebrne kupole su pokrivene sa 30.000 gusto zbijenih lučnih krovnih daščica jasike.

Sa najviše vrata

Žiča je prelepi srednjovekovni manstir iz 13. veka koji je izgradio Stefan Prvovenčani. Pored specifične crvene boje, manastir je jedinstven i po broju vrata - sedam. Svetinja ima sedmoro vrata, jer su se prilikom svakog krunisanja kralja otvarala nova.

Pročitajte još: O Mili iz Arilja priča Srbija: Napravila HIT PROIZVOD zbog koga joj žene ne izlaze iz kuće!

Žiča Foto: Arhiva Novosti

Zvanično najlepša

Crkva svetog Vasilija Blaženog je, bez konkurencije, zvanično najlepši hram na svetu. Nazivaju je "tortica" po kupolama koje pokazuju strane sveta (belo -plava je sever).

Ivan Grozni nije oslepeo arhitekte, jer su nastavili da grade crkve po Rusiji.

Izgrađena je 1561. godine po nalogu Ivana Groznog u čast pobede nad Kazanskim kaganatom, a legenda da je arhitekte Barmu i Postnika oslepeo nije tačna, jer su nastavili da grade crkve po Rusiji. Ova crkva je, ustavri, sastavljena od nekoliko crkava spojenih galerijama. Vasilije Vlaženi je predvideo veliki požar u Moskvi.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.