· · Komentara: 0
SAJBER KRIMINAL

OZBILJAN PROBLEM: Svi smo META! HAKERI na svakih 39 sekundi izvrše NAPAD na računare u SRBIJI?!

Tehnološki kriminal neprestano se razvija širom sveta, ali i u našoj zemlji svaka druga lokalna samouprava bila je meta sajber napada

1595407702_Sajber-napad---Depositphotos_113265454_s-2019.jpg
Foto: Depositphotos

Svakih 39 sekundi u Srbiji se dogodi najmanje jedan sajber napad! Kako bi se bolje zaštitili podaci građana u opštinskim i gradskim upravama trebalo imati bolju opremu, više licenciranih softvera i IT stručnjaka i češće menjati pristupne lozinke bazama podataka, navodi se u novom istraživanju.

OZBILJAN PROBLEM! Skoro svaka osma lokalna samouprava u Srbiji nije znala da su joj podaci o građanima hakovani

Istraživanje o bezbednosti informacionih sistema nedavno je sprovedeno u čak 69 gradova i opština. Podaci govore da više od polovine opština u Srbiji, odnosno 58 procenata lokalnih samouprava nije proveravalo bezbednost mreže. Osim toga, nijedna od analiziranih opština u poslednjih godinu dana nije testirala plan oporavka u slucaju kolapsa sistema.

Pročitajte još: NE NASEDAJTE! Napravite sami NEOPHODAN deo za MOBILNI (VIDEO)

- Čak 47 procenata lokalnih samouprava bilo je meta sajber napada, a njih 12 odsto ne zna da li su bili hakovani. U petini samouprava ne postoji zaposleni zaduženi za IT, a ostale tek na svaka 62 službenika imaju jednog specijalizovanog za ovu oblast - saopšteno je.

Bez čvrstih antivirus softvera
Problem hakerskih napada i krađe podataka građana u lokalnim samoupravama mož biti i činjenica da računari nemaju adekvatan antivirus softver. Iako 93 odsto opština i gradova tvrdi da ima antivirus softver, često su to besplatne verzije koje su nedovoljne

Pročitajte još:  NAJBOGATIJI! Da je mario za novac, Tesla bi kada je umro imao TAČNO OVOLIKO NOVCA NA RAČUNU! (VIDEO)

Naime, svaka druga lokalna samouprava ne menja redovno pristupne lozinke, zbog čega su laka meta sajber napada.

Pročitajte još: Tehnološka POBEDA: Evropol razbio mrežu za komunikaciju koju su koristile HILJADE KRIMINALACA

Osim toga, problem može predstavljati i činjenica da su u velikom broju opština i gradova službenici nedovoljno obučeni, što može da dovede do davanja šifre drugom i ugrožavanja bezbednosti podataka.

Navodi se da je najbolje da se podaci čuvaju na računarima koji nisu stariji od 5 godina, jer su stariji operativni sistemi - lakša meta.

Pročitajte još: Evo kako da ZATAMNITE ekran na Gmail aplikaciji

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.