· · Komentara: 0
9 ŽIVOTA

Mačak SEM je služio na ratnim brodovima, preživeo TRI TORPEDA i otišao u PENZIJU

Pravi primer za tvrdnju da se mačke uvek dočekaju na noge je mačak Sem, poznatiji kao Nepobedivi.

1594646479_SEM.jpg
Foto: Piksabej

Ovaj crno-beli pripadnik mačje vrste započeo je mornarsku karijeru u "Krigsmarine" - floti nacističke Nemačke, kao ljubimac posade.

Pročitajte još: Morate nabaviti krznenoj ljubimici: Svemirska KAPSULA za MAČKU (VIDEO)

Prvi brod na kojem je "služio" bio je legendarni "Bizmark", dugačak 241 metar, koji je porinut 14. februara 1939. godine. Mačak se pridružio posadi 18. maja 1941, a potopila ga je saveznička mornarica u pomorskoj bici krajem maja 1941. Preživelo je svega 111 od 2.200 članova posade.

Prvi posao "Bizmark"
Pošto je "Bizmark" potopljen mačak je promenio stranu u ratu i ime.

Nekoliko sati kasnije, mačka su pronašli kako pluta na dasci, a spasli su ga mornari sa britanskog razarača "Kozak". Posada mu je dala ime Oskar, i mačak je promenio stranu u ratu.

Oskar je bio na "Kozaku" narednih nekoliko meseci, dok je brod obavljao dužnost pratioca konvoja na Mediteranu i Severnom Atlantiku. Kratko vreme sve je išlo glatko, ali je na kraju razarač teško oštećen torpedom, a 139 članova članova posade je poginulo.

Oskar Sem Nepobedivi Foto: Treće oko
Kada je potonio "Kozak" Oskar dobio je novo ime Sem i brod.

Dan nakon potonuća, 27. oktobra 1941. Oskar je opet pronađen kako se drži za komad daske zapadno od Gibraltara. Britanski oficiri su ga odneli na obalu, a kada su shvatili o kojem se mačku radi, promenili su mu ime u Nepobedivi Sem - prikladno za nekoga ko je preživeo potonuće dva ratna broda. Ali, avantura još nije bila gotova ...

Nepobedivi je preživei u potapanje trećeg broda, a onda ga je britanski guverner poslao kući.
Tri puta spašen sa daske

Sema je usvojila posada "Ark Rojala" (inače, broda koji je torpedovao "Bizmarka"). Zanimljivo je da je "Ark Rojal" preživeo nekoliko torpedovanja i stekao reputaciju "srećnog broda", čak su Nemci u nekoliko navrata izvestili da je potopljen, i zato je to bilo pravo mesto za Nepobedivog Sema.

Međutim, ova kombinacija ipak nije bila dobitna, i 14. novembra 1941, pri povratku sa Malte, "Ark Rojal" je potopila nemačka podmornica.

Pročitajte još: Ovu macu nazivaju T-REKS, prati je pola MILIONA ljudi, a njen život će vas RASPLAKATI (VIDEO)

I ovog puta Sem je nađen na plutajućoj dasci, a izveštaji kažu da je bio "usplahiren, ali nepovređen". I za njega je ovo bilo previše, pa je prebačen na kopno i proveo neko vreme u rezidenciji guvernera u Gibraltaru. Na kraju je prebačen u Veliku Britaniju, gde je ostao u "Domu mornara" u Belfastu do kraja svojih zemaljskih dana, 1955. godine.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.