· · Komentara: 0
Svetiljke

Noć se povlači pred snažnim snopom svetla (FOTO)

Kada se nađete u situaciji da padne mrak pre kraja avanture u prirodi, valja imati dobru svetiljku, kako bi se izbegle moguće povrede prilikom pada

1594827446_lampe-univerzalne.jpg
lampe-univerzalne foto: Ninoslav Trifunović

Savremeni čovek mnoge stvari prihvata “zdravo za gotovo”, pa tako zaboravljamo da je opšta elektrifikacija u naše krajeve stigla u drugoj polovini 20. veka. Do tada, izvan gradova svetlost po zalasku Sunca uglavnom su davale razne vrste lampi, sveća i gasnih svetiljki. Danas te naprave smatramo reliktima prošlosti, ali one nisu izgubile na upotrebljivosti. 

Pročitajte još: UPALJAČ, ali ne običan postao je HIT među kamperima

Svetlost nam je veoma važna iz više razloga. Kada smo u mraku izvan dobro poznatog područja (npr. sopstvenog stana) potrebno nam je da sagledamo prostor u kome se nalazimo. Važno je takođe i da možemo bezbedno da se krećemo, uočimo eventualnu opasnost, signaliziramo svoje prisustvo, obavimo neki neodložan posao, privučemo plen tokom lova (vodozemci, sitne ribice) ili odvratimo neke životinje od potencijalno agresivnog pristupa kao i brojne druge primene.

 

Jeftina, ekstremno snažna lampa, foto: Ninoslav Trifunović

Ne treba zanemariti ni psihološki aspekt jer mogućnost da “odagnamo tamu” predstavlja jak moralni podsticaj. U vanrednim okolnostima svetlost može znatno da olakša nalaženje rešenja, a u pojedinim situacijama čak i da bude odlučujući faktor opstanka.

LED lampe uvek pri ruci

Snažan svetlosni snop pruža osećaj sigurnosti, na terenu, foto: Ninoslav Trifunović

Veštačke izvore svetlosti možemo podeliti u dve grupe - namenske i improvizovane.  Uobičajeno, u našim džepovima/torbici trebalo bi da se pored džepnog noža i upaljača nađe i kompaktna baterijska svetiljka. Kada je reč o stvarima koje svakodnevno nosimo i koristimo, potrebno je naći pravi kompromis između performansi i veličine. U urbanim uslovima, minijaturna lampica sa samo jednim načinom rada i efektivnim dometom od nekoliko metara moći će da pokrije skoro sve potrebe, od kretanja po mračnom hodniku, otključavanja stana do pronalaska sitnice koja se otkotrljala ispod kreveta.

Naravno, barem deo tih poslova može da obavi i uvek prisutni mobilni telefon ali sa njime ne možete pokriti sve potrebe. Kada se nađete na otvorenom prostoru, zahtevi i očekivanja od vaše opreme znatno se povećavaju.

U protekloj deceniji LED lampe su osvojile svet. Manji su potrošači energije u odnosu na sijalice sa užarenim vlaknom, pa je lakše “spakovati” snažnije izvore svetlosti u njih, mehanički su otpornije, kompaktnijih dimenzija što dopušta da kućišta budu napravljena od debljeg, kvalitetnijeg materijala, a izbor više načina rada čini ih upotrebljivim za različite poslove.

Važne performanse

Iako se proizvođači takmiče ko će napraviti snažniju lampu, kod nabavke se ne treba fokusirati na broj lumena. Za terensko korišćenje bitno je da ima mogućnost izbora maksimalne snage svetlosnog snopa i niskog intenziteta za rad nadohvat ruke koji pritom neće trošiti previše energije. Domet svetlosnog snopa od 70 metara je sasvim zadovoljavajući za većinu scenarija. U potpunom mraku, lampa te snage predstavlja uočljivu tačku na daljini od par kilometara. Autonomija u štedljivom modu rada treba da bude najmanje dvadesetak sati.

 

Kvalitetne ali i skupe SureFire, foto: Ninoslav Trifunović 

Eventualni “strob” tj. trepćuće svetlo je ponekad od koristi ali više izbora od toga nema neku praktičnu vrednost.
Mogućnost da sve operacije obavite jednom rukom se podrazumeva. Poželjno je da vaša svetiljka ima podesiv fokus i da se može nositi bez rizika od slučajnog aktiviranja u džepu. Na tržištu postoji neverovatan izbor najrazličitijih modela i performansi. Naravno, kineski proizvođači trenutno nemaju pravu konkurenciju u svetu. 

Odlične SurFire lampe 

Nekoliko vrhunskih proizvođača poput SureFire ili Zebra Light imaju prilično visoke cene ali i višestruko jeftiniji modeli nude impresivne performanse. Još jedan bitan aspekt upotrebe je mogućnost da se svetiljka koristi tako da vam obe ruke budu slobodne. To vam dopušta da obavljate razliite poslove, ali je važno da li lampa pritom stoji na jednom mestu (na tlu u bivaku ili visi unutar šatora) ili je montirana negde na vašem telu (ručni zglob ili na čelu) pa je svetlost usmerena tamo gde i vaš pogled. 

Izvrsne univerzalne lampe, foto:  Zebralight

Najbolji izbor je naravno, jeftina, ekstremno snažna lampa. U tom smislu treba odabrati odgovarajući model. Neki proizvođači koncipiraju svoje lampe tako da se mogu koristiti na svaki od opisanih načina, a prodaju se uz dodatnu opremu, trake, zakačke. Zebra Light ima veliki broj takvih modela. U prirodi je teško obezbediti dopunjavanje, zato izaberite model koji koristi baterije standardnog formata, jer se one mogu pronaći i u seoskim prodavnicama ili ih jednostavno prebacite iz nekog drugog uređaja. 

Pročitajte još: Svetlost od Sunca do Zemlje putuje 8 minuta - mi je isporučujemo na pritisak prekidača

Ali, ponekad se desi da nemate mogućnosti za dragocenu svetlost “na dodir dugmeta”. U takvim situacijama, neka rešenja s početka teksta mogu biti pun pogodak. Kada i to izostane, preostaje nam improvizacija, uz pomoć upaljača ili šibice. 

Ninoslav Trifunović

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.