· · Komentara: 0
ENERGIJA

PAZITE ŠTA BI USKORO MOGLO DA ZAMENI BATERIJE: Možda vam se čini malo GADLJIVO, ali bilo bi revolucionarno

Neki naučnici predviđaju da bi znoj koji stvaramo tokom treniranja jednog dana mogao da napaja električne automobile i bicikle.

1595499349_Depositphotos_52936855_s-2019.jpg
Foto: Depozit

Na horizontu je nova generacija uređaja koje će napajati ljudski znoj umesto elektrolita u baterijama, što bi moglo drastično da smanji štetni elektronski otpad, piše Daily Mail.

Naučnici u Škotskoj razvili su fleksibilni superkondenzator napravljen od poliesterske tkanine koja se omota oko ruke tokom treninga.

Pročitajte još: LJUBITELJI KNJIGA NA APARATIMA: Trik za ulepšavanje doma izazvao histeriju na društvenim mrežama (VIDEO)

Pozitivni i negativni joni u znoju čoveka tako dolaze na površinu tkanine i uzrokuju reakciju koja stvara energiju. Naučnici tvrde da se uređaj može u potpunosti napuniti sa samo 20 mikrolitara znoja (manje od pola kapi).

Mnogi su uvereni da bi vežbanjem, odnosno znojenjem u bližoj budućnosti mogli da se napajaju drugi elektronski uređaji, poput vozila.

Alternativa baterijama

Tehnologija koju napaja znoj mogla bi zamieniti baterije koje su ograničavale prenosivost zbog problema poput pregrevanja. Osim toga, toksični elektroliti u baterijama mogu ispustiti štetne hemikalije u atmosferu ili prodreti u podzemne vode, čime štete životinjama i biljkama.

Baterije su jeftinije i ima ih više nego ikada pre, ali često su izrađene od neodrživih materijala koji štetno deluju na okolinu. Što se tiče uređaja, mogu se oštetiti i proliti toksičnu tečnost na kožu ljudi.

Pročitajte još: Poslednji crtani koji je odobrio Volt Dizni iza koga stoji ISTINITA PRIČA o najbogatijim pariskim MAČKAMA

“Ono što smo uspeli da dokažemo po prvi put je to da je znoj sjajna prilika da se u potpunosti rešimo toksičnih materijala, uz izvrsne performanse punjenja i pražnjenja”, objasnio je profesor Ravinder Dahiya sa Univerziteta u Glasgovu.

Foto: Depozit

Sportski satovi i nosivi uređaji postaju sve popularniji pa se stvara mogućnost ekološki prihvatljivije metode generisanja održive energije. Profesor dodaje da bi se na taj način u budućnosti pokretala električna vozila i bicikla, kod kojih bi tečnost slična znoju zamenila ljudski znoj.

Pročitajte još: Možete li da verujete?! Baka (52) postala internet senzacija zbog TORTE koju je napravila (VIDEO)

Učesnici u eksperimentu trčali su po pokretnoj traci i u prirodi dok su nosili komad tkanine oko ruke. Oznojili su se toliko da su uređaju omogućili generisanje 10 milivata snage, što je dovoljno za napajanje nekoliko LED svetiljki.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.