· · Komentara: 0
PRAVOSLAVLJE

Slavimo Svetog Sampsona Stranoprimca: Saznajte zašto danas treba ići u crkvu i pomagati siromašnima

Srpska pravoslavna crkva današnji dan, 10. jul po novom ili 27. jun po starom kalendaru, posvetila je nekolicini svetaca, među kojima se po značaju izdvaja Sveti Sampson Stranoprimac.

1594366585_Depositphotos_388484940_s-2019.jpg
Foto: Depozit

Ovaj svetitelj je rođen u bogatoj i uvaženoj rimskoj porodici, što mu je omogućilo da dobije najbolje obrazovanje tog vremena. Posebno se posvetio izučavanju medicine zbog čega je postao poznat kao jedan od najcenjenijih lekara tog doba.

Pročitajte još: "Pu, pu, da kucnem o drvo": Da li znate odakle verovanje da OVA FRAZA donosi sreću?

Iz Rima se preselio u Carigrad u kojem je postao poznat po svojim dobročinstvima. Pružao je ljudima besplatnu medicinsku pomoć, a mnogi su dolazili kod njega i da čuju neku lepu reč nade. Kad je čuo za njegova dobročinstva, carigradski patrijarh ga je proizveo u sveštenika. U to vreme se razboleo car Justinijan Veliki od, kako se mislilo, neizlečive bolesti. Car se pomilio Bogu koji mu se obratio rečima da će ga Sampson isceliti. Tako je i bilo. Car je ozdravio i želeo da nagradi plemenitog čoveka.

Pročitajte još: CEO SVET zna za fresku Belog anđela zbog JEDNOG DETALJA, a po njemu je nastala i MONA LIZA

- Care dragi, imao sam srebra i zlatra i ostalog imanja, no sve to ostavih radi Hrista kako bih činio večna blaga nebeska - odgovorio je Sampson i zamolio cara da ukoliko želi da ga nagradi neka učini to tako što će izgraditi doma za uboge. Car je ispunio njegovu molbu. U tom domu Sampson je nastavio da pomaže siromašne i bolesne. U tome domu Sampson je služio ubogim kao roditelj deci svojoj. Po upokojenju 27. juna 530. godine često se javljao onima koji su ga u pomoć prizivali.

Foto: Depozit

Pročitajte još: NJen lik nalazi se u manastiru GRAČANICA: Danas slavimo Svetu Fevroniju koja se i posle SMRTI javlja na ISTOM MESTU

Na današnji dan trebalo bi ići u crkvu, činiti dobra dela siromašnima i afirmisati vrlinu davanja.

Današnji dan je posvećen Svetom Seviru i Svetoj Joani Mironosici.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.