· · Komentara: 0
korona virus

Ko pripada grupi "TIHIH PRENOSILACA"? Oni šire korona virus na potpuno DRUGAČIJI način

Covid-19 je možda najviše zarazan tokom pre-simptomatske faze.

1594292480_Depositphotos_357528852_s-2019.jpg
Foto: Deposit

Iako niko ne želi da sebe smatra "super prenosiocem" Covid-19 bolesti,  nova studija je dala podršku ideji da bi "asimptomatski slučajevi" mogli biti odgovorni za polovinu novozaraženih pacijenata u Sjedinjenim Američkim Državama.

Izraz "tihi prenos" znači da se virus prenosi preko asimptomatskih ili pre-simptomatskih osoba, i upravo ovi slučajevi su glavni pokretači širenja Covid-19, pokazalo je istraživanje objavljeno u ponedeljak u Zborniku radova Nacionalne akademije nauka SAD.

Elison Galvani, direktor Centra za analizu zaraznih bolesti Univerziteta Jejl, i njegove kolege koristili su modele prenosa korona virusa da bi odredili u kojoj meri "tihi prenonosnici" doprinose širenju Covid-19.

Pročitajte još: Vitamin K nam je SADA NEOPHODAN za naš imunitet! NJega NEMA u obliku šumećih tableta, ali evo kako da ga unesete

Studiju su zasnovali na postojećem istraživanju koje pokazuje da asimptomatske infekcije predstavljaju 17,9 do 30,8 odsto svih infekcija.

Prema ovim pretpostavkama, tim je otkrio da bi pre-simptomatski slučajevi mogli da izvrše 47 do 48 odsto prenosa, a asimptomatske osobe od 3,4 do 6,6 odsto.

Pretpostavlja se da je Covid-19 možda najviše zarazan tokom pre-simptomatske faze, što je neuobičajeno za respiratornu infekciju.

Pročitajte još: NOVO LICE KORONE: Otkriveni UZNEMIRUJUĆI PODACI - Kako COVID-19 oštećuje MOZAK?!

Tim je otkrio da čak i trenutna izolacija svih simptomatskih slučajeva neće biti dovoljna da bi se širenje držalo pod kontrolom.

Da bi se suzbilo dalje širenje, studija je pokazala da bi bilo neophodno identifikovati i izolovati više od jedne trećine "tihih prenosnika".

Istraživači su naglasili potrebu za testiranjem i za praćenjem kontakata.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.