· · Komentara: 0
PUŠKE

Ne otpisujmo olako Marlin Model 336 koji je već 170 godina lovačka ikona u SAD

Zbog male dužine i brzog drugog metka ova polužna repetirka je nenadmašna u šumskom lovu i gustišu

marlin-1.jpg
Foto: Vlada Mitrović

Puška je dosta korišćena - "razradila se", pa funkcioniše kao najfiniji mehanizam. Kratka je, lako se unosi u rame i lako se nalaze oba nišana. Bez skidanja iz ramena, uvežban strelac munjevito uvodi novi metak u cev.

Imali smo sreću da detaljno razgledamo polužnu repetirku Marlin Mod 336 kalibra .30-30 Vinčester, opremljenu optičkim nišanom i jednostavnom širokom tunelskom montažom. Pored jačeg sanduka, konstrukcija Marlin 336 ima otvor za izbacivanje ispaljenih čaura i neispaljenih metaka, smešten sa desne strane sanduka, što omogućava postavljanje motaže za optički nišan.

Brzo i glatko repetiranje

Zabravljivanje i odbravljivanje zatvarača polužnih repetirki, pa i Marlina 336, obavlja se tako što strelac koristeći tri prsta ispod kažiprsta povuče nadole repetirajuću polugu.

To dovodi do povlačenja nadole braveće poluge, koja je do tada bila u čvrstom zahvatu sa telom zatvarača. Prorez na donjoj strani zatvarača u koji ulazi ova spregnuta poluga je širok 10 i dubok 7,5 mm.

Pročitajte još: PPU da testiram novu snajpersku municiju .416 Barrett

Povlačenjem nadole poluge za repetiranje, iz proreza izlazi braveća poluga i, što je važno, ona oslobađa zadnji deo udarne igle da izađe iz ose sa njenim prednjim delom. Iako je konstrukcija s polovine 19. veka, baš je napredna. Daljim kretanjem repetirajuće poluge nadole zatvarač ide unazad, zapinje spoljašnji udarač, a zub izvlakača širine 5 mm izvlači ispaljenu čauru ili neopaljeni metak. Sada strelac kretnjom šake nagore vraća zatvarač napred, donosač je pripremio novi metak iz tubularnog magacina i čelo zatvarača ga ubacuje u cev, opet zahvatajući zubom izvlakača ivicu na dnu čaure. Otvor za punjenje potcevnog tubularnog magacina dimenzija 40x15 mm se nalazi sa leve strane sanduka.

Sigurnosni detalji

Marlin 336, kao i druge slične repetirke, ima spoljašnji obarač, čija je površina nareckana, kako bi palac strelca sigurnije nalegao. Udarač pored opuštenog i zapetog, ima i međupoložaj, koji se savetuje kada se puška nosi sa metkom u cevi. Udarna igla je urađena iz dva dela. NJen zadnji deo u koji udara spoljašnji udarač je uvek prednjim krajem oboren na dole. U osu simetrije sa prednjim delom udarne igle ovaj zadnji deo dolazi samo u slučaju kada je puška potpuno zabravljena i kada je poluga za repetiranje, potpuno uz pištoljski rukohvat. Iza obarača izviruje iglica (pin) dimenzija 2,5x2,5 mm, koja samo kada je potisnuta unutar sanduka repetirajućom polugom, dozvoljava da puška može opaliti, što znatno podiže bezbednost puške.

Patentirano ožlebljenje

Puške Divljeg zapada
Odrastajući uz kaubojske filmove, stekli smo naviku da sve polužne repetirke nazivamo "vinčesterkama". To baš i nije ispravno prepoznavanje ovog tipa pušaka, jer postojalo više različitih modela ovog načina rada. Sistem polužnog repetiranja je prvi primenjivao "Henri", zatim "Vinčester", a potom "Marlin", "Sevidž", "Brauning"... Kasnije "Rosi" i brojni italijanski proizvođači replika vestern oružja.

Dužina cevi Modela 336 iznosi 512 mm i ima poznato Marlinovo mikro grouv ožlebljenje - umesto klasičnih "polja i dubokih žlebova", uezan je mnogo veći broj sitnih plitkih žlebova koji u kalibru .30-30 Vin imaju korak uvijanja od 1:10 inča. Ovi sitni tangencijalno raspoređeni žlebovi bolje obuhvataju i vode zrno u košuljici celom trasom cevi. Cev se lakše čisti, brzine su malo veće i cevi duže traju.

Pročitajte još: Testirali smo novu snajpersku municiju .416 Barrett - evo šta smo zaključili

Metak .30-30 Vinčester ima raspon zrna težine od sedam do 11 grama. Brzine na ustima cevi se kreću od 678 do 818 m/s, a energija na ustima cevi ide od 2390 J do 2700 J. Dobro zrno i dobar pogodak na razumnim daljinama oboriće većinu naše lovne visoke divljači izuzev krupnog vepra i jelena. Kalibar .30-30 Vinčester je precizan, udoban za pucanje i sasvim dovoljno efikasan.

 

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.