· · Komentara: 0
MOBILNI TELEFON

Lovac na bagove tvrdi da VAŠ BROJ mogu da nađu svi PREKO GUGLA! EVO KAKO

Danas su mobilni telefoni sastavni deo života, i ukoliko nečiji broj padne u pogrešne ruke, šteta može da bude velika.

1593094754_Depositphotos_51070169_s-2019.jpg
Foto: Depozit

Nezavisni sajber-stručnjak iz Indije i „lovac na bagove“ Atul Džajaram je, tako, pronašao još jedan propust. On tvrdi da su brojevi telefona mnogih WhatsApp korisnika dostupni pomoću jednostavne Google pretrage.

Pročitajte još: Apple UZVRAĆA UDARAC Samsung-u! Stiže li i iPHONE na preklop? (FOTO/VIDEO)

Kako pronaći brojeve?
Brojevi telefona povezani sa WhatsApp nalogom u bilo kojoj zemlji mogu se pronaći ukucavanjem ovoga u Google pretragu: site:wa.me“pozivni_broj“. Na primer, srpskim brojevima možete pristupiti ukucavanjem site:wa.me „+381“.

Kako kaže, brojevi su dostupni svima u „plain-text“ varijanti, odnosno otvorenom tekstu, a pogođeni su korisnici iz skoro svih zemalja. Greška se nalazi, tvrdi Džajaram, u opciji „Click to chat“ na desktop verziji aplikacije WhatsApp.

Kada se ta opcija odabere, korisnici mogu da se dopisuju sa nekim a da nemaju memorisan njegov broj telefona. Ipak, Google ih indeksira, pa su tako dostupni za pretragu.

Pročitajte još: Sony Xperia 1 II: Super pametni telefon sa dva Sony i dva Samsung senzora, a cena "sitnica"

- U zavisnosti od postavki privatnosti, lako se mogu pronaći status i fotografija profila, kao i ime. S obzirom na to da se vidi i vaš broj mobilnog telefona, najbolji način da se zaštitite je da obrišete WhatsApp nalog ili promenite broj -  kaže Džajaram.

Foto: Depozit

WhatsApp je, međutim, imao odgovor na ovo. Ne čini se da su nešto posebno zabrinuti, uprkos predlogu Džajarama da je trebalo da koriste enkripciju.

Pročitajte još: Redmi K20 serija osvojila svetsko tržište: Za 9 meseci prodato 5 miliona primeraka

- Mada cenimo ovaj istraživački izveštaj i vreme koje je utrošeno, ne smatramo da je to problem jer sadrži indeks pretraživača URL-ova koje su korisnici WhatsApp-a izabrali da učine javnim. Svi korisnici, uključujući kompanije, mogu da blokiraju neželjene poruke jednim pritiskom na dugme - objavili su iz kompanije.

Međutim, čini se da je ovaj stav previše ležeran. Danas su mobilni telefoni sastavni deo života, i ukoliko nečiji broj padne u pogrešne ruke, šteta može da bude velika.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.